VIII EDYCJA

50 uczestników, 10 interdyscyplinarnych zespołów, 1 wspólny cel – zaprojektować innowacje, które zmienią oblicze branży spożywczej.

Edycja Challenge Labs 2025 udowodniła, że kiedy spotykają się kreatywność, wiedza i pasja, powstają rozwiązania gotowe do wdrożenia.

Uczestnicy pracowali metodami Design Thinking i Human Centered Design, a przez cały maraton wspierani byli przez doświadczonych moderatorów i mentorów. Finał wydarzenia odbył się na żywo w inspirującej przestrzeni Brain Embassy w Warszawie – to tam zespoły zaprezentowały swoje koncepcje przed ekspertami i partnerami wydarzenia.

W tym roku do grona partnerów Challenge Labs dołączyli: Cukiernia Sowa (której słodkości umiliły finał), NATUREEF Association, Politechnika Gdańska, Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości Politechniki Wrocławskiej oraz Biuro Karier Uniwersytetu Śląskiego.

Poznaj pomysły z VIII edycji!

TEAM 1 – LabBoxers

Pomysł:

EcoZnawca to platforma dla małych i średnich firm z branży rolno-spożywczej, która pomaga w prosty sposób spełniać wymogi nowych przepisów dotyczących opakowań (PPWR) i prowadzić działania bardziej zgodne z zasadami gospodarki obiegu zamkniętego. Nasze narzędzie upraszcza compliance, ogranicza ryzyko kar i wspiera ekologiczne decyzje biznesowe – bez potrzeby zatrudniania ekspertów.




TEAM 2 – EcoSmart System Aware (ESSA)

Pomysł:

EcoSmart System Aware (ESSA)to innowacyjne rozwiązanie, które ma na celu zmianę sposobu, w jaki konsumenci, producenci i samorządy myślą o opakowaniach. Łączy technologię z ekologią, umożliwiając łatwy dostęp do informacji o środowiskowym wpływie produktów spożywczych. Pomysł wspiera świadome zakupy, edukację ekologiczną i cyrkularność odpadów w sektorze rolno-spożywczym. Dzięki #ESSA konsumenci mogą lepiej zrozumieć, co kupują, a firmy – skutecznie spełniać wymogi unijne i budować zaufanie klientów. To narzędzie dla osób i organizacji, które chcą działać zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – bez zbędnych barier i z realnym wpływem na środowisko.




TEAM 3 – INIEMAMOCNI

Pomysł: AlgiPaki czyli papierowe opakowanie powlekane alginianem:

✔️ Biodegradowalne
✔️ Kompostowalne w warunkach domowych
✔️ Chronią świeżość żywności
✔️ Mają barierę antytłuszczową i przeciwbakteryjną
✔️ Zachęcają do eko-aktywności



TEAM 4 – FitFormFunction

Pomysł: 

Probiotic Protein Balls – innowacyjna, wytrawna przekąska zmieniająca zasady gry. W 100 gramach produktu oferujemy aż 22 g pełnowartościowego białka roślinnego, które nie tylko nie obciąża układu trawiennego, ale także działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Dodatkowo produkt zawiera składniki wspierające mikrobiom jelitowy oraz regenerację mięśni.

TEAM 5 – FuncionFuels

Pomysł: 

Gryczanek to więcej niż baton – to odpowiedź na potrzeby nowoczesnych, aktywnych osób, które chcą jeść zdrowo, świadomie i funkcjonalnie. Stworzony w ramach intensywnego programu innowacyjnego przez zespół pasjonatek, powstał w zaledwie dwa tygodnie – od pomysłu, przez skład i etykietę, aż po gotowy produkt do spróbowania!

To funkcjonalny baton warzywno-białkowy, oparty na kaszy gryczanej, z dodatkiem marchewki, suszonych pomidorów i otrębów owsianych – produktu ubocznego przemysłu zbożowego.


TEAM 6 – FoodFreaki


Pomysł:
 

"PlanToSiła" innowacyjna odżywka białkowa w formie saszetki "all-in-one". Zawiera unikalną mieszankę białek roślinnych (izolat białka ryżowego, grochu, konopnego), naturalne źródło węglowodanów, monohydrat kreatyny, elektrolity oraz antyoksydanty, dzięki zawartości wszystkich składników w jednym produkcie produkt realnie wspiera regenerację i dodaje energii po treningu. Dziękujemy za możliwość wzięcia udziału

TEAM 7 – ClearBiTeam

Pomysł: 

Kiszookie czyli kiszone ciastka w 3 smakach: kiszona kapusta, kiszony ogórek, burak.

TEAM 8 – Karmimy trendy

Pomysł: 

3T BOX - Trend, Trust, Taste. BOX zawiera od 5 do 7 mono porcji viralowych nowości spożywczych od różnych producentów produkty dobrane są w konsultacji ze specjalistami z dziedziny technologii żywności i żywienia człowieka


TEAM 9 – ikiSPOT

Pomysł: 

Smart vending (pierwsze automaty zintegrowane z aplikacją). Możliwość zamówienia lub odbioru zdrowego posiłku w najbliższym punkcie. Weryfikacja odbioru przez aplikację (np. kod QR).


TEAM 10 – TrendEaterZ

Pomysł: 

SnackMatch to aplikacja mobilna, która działa jak Tinder, ale dla trendujących produktów spożywczych – głównie przekąsek i nowości FMCG. Użytkownik przesuwa produkty w lewo lub prawo, a aplikacja na tej podstawie tworzy jego Paszport Smakowy i dopasowuje propozycje zgodne z jego gustem, stylem życia i budżetem. Całość uzupełniają quizy, punkty i nagrody, tworząc angażujące doświadczenie zakupowe bez ściemy i reklam.