MENTORZY CHALLENGE LABS 2025

Poznaj mentorów Challenge Labs – wybitnych ekspertów, którzy swoją wiedzą na temat sektora rolno-spożywczego podzielą się z uczestnikami tegorocznej edycji Challenge Labs.

Aleksandra Sowa-Trzebińska

Członkini Zarządu | Cukiernia Sowa

Aleksandra Sowa-Trzebińska mistrzyni piekarstwa i cukiernictwa oraz współwłaścicielka i członek zarządu sieci Cukiernia Sowa. Jej kariera obfituje w liczne sukcesy, zarówno na krajowej, jak i międzynarodowej scenie cukierniczej. W 2012 roku uzyskuje tytuł Mistrzyni Cukiernictwa, co zapoczątkowuje pasmo jej kolejnych triumfów. W tym samym roku zdobywa pierwsze miejsce w Prezentacji Pralin i Rzeźby Czekoladowej na Polagrze oraz reprezentuje Polskę na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Sao Paulo w Brazylii. W 2013 roku zdobywa pierwsze miejsce w Lodowych Mistrzostwach Polski, a w 2014 roku wywalcza trzecie miejsce na Gelato World Cup w Rimini we Włoszech. Jej zaangażowanie i pasja do cukiernictwa zaowocują także wsparciem dla Reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w 2015 roku w Rimini.

W 2020 roku pełni rolę Team Managera Reprezentacji Polski na Lodowych Mistrzostwach Świata – Coppa del Mondo della Gelateria – w Rimini. W 2024 roku kończy ICAN Strategic Leadership Institute, aby rozwijać swoje umiejętności zarządzania. Jest również jurorem w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych, co świadczy o jej wiedzy i autorytecie w dziedzinie cukiernictwa. Aleksandra Sowa-Trzebińska nieustannie promuje polską tradycję cukierniczą i piekarniczą na świecie, zdobywając liczne nagrody i wyróżnienia oraz dzieląc się swoją pasją i wiedzą z kolejnymi pokoleniami cukierników.

Agnieszka Tokarz

mgr dietetyki, szefowa działu food&trend | Nice to Fit You


Dyplomowana magister dietetyki. Spędziła wiele lat pogłębiając wiedzę i praktykując zawód dietetyka w Rzymie. Tam tworzyła indywidualne programy żywieniowe, prowadziła konsultacje dietetyczne i organizowała warsztaty kulinarne. Regularnie odwiedzała renomowane włoskie restauracje, współpracując z czołowymi szefami kuchni nad ulepszaniem menu pod kątem zdrowotnym.

Od ponad sześciu lat jest związana zawodowo z firmą Nice To Fit You, gdzie szybko wykazała się kreatywnością – zarówno w tworzeniu nowych posiłków, jak i konstruowaniu kompleksowego menu. Dzięki temu dzisiaj zarządza całym portfolio produktowym firmy.



Katarzyna Wojnar

Customer Strategy Director


Managerka z 20-letnim doświadczeniem w obszarach Strategii Klienta, Customer/ Trade Marketingu, Komunikacji, Zarządzania Projektami, rozwijaniu nowych kanałów sprzedaży.

Obecnie związana z Grupą ALDI Nord oddział Polska, prowadząc dział Customer Strategy. Swoje kompetencje w budowaniu koncepcji strategicznych wykorzystuje realizując szereg inicjatyw na arenie lokalnej oraz międzynarodowej. W biznesie stawia na partnerstwo w relacjach oraz silny focus na realizację celów.





Joanna Hermanowicz

Kierownik ds. badań i rozwoju | Cukiernia Sowa


Technolog i manager, związana z branżą spożywczą i sektorem FMCG od ponad 20 lat.
W tym czasie zdobyła doświadczenie w zakresie zarządzania produkcją, innowacją technologiczną oraz jakością z największymi, polskimi producentami żywności. Autorka wielu nowatorskich pomysłów technologicznych i produktów, w tym również w ramach projektów budżetowanych min. ze środków Unii Europejskiej.

Obecnie kieruje działem badań i rozwoju w Cukierni Sowa sp. z o.o. Kreatywność to jej drugie imię. Nieustannie poszukuje unikatowych rozwiązań, będących w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem i skutecznie je wdraża, przyczyniając się do zwiększania przewagi konkurencyjnej organizacji.



Victoria Mokra

Dyrektor Marketingu



Ekspertka w marketingu i rozwoju marek FMCG. Ma również doświadczenie w rozwoju marek usługowych w obszarze B2B. W ostatniej dekadzie wdrożyła przełomowe strategie oraz innowacje biznesowe, produktowe i organizacyjne, które przyczyniły się do spektakularnego wzrostu w firmach takich jak Danone i Coca-Cola w ponad 18 krajach.

Jej doświadczenie obejmuje także transformacje organizacyjne, takie jak tworzenie struktur i procesów, które umożliwiają systematyczne odkrywanie insightów, szybsze wprowadzanie produktów na rynek oraz zwinne zarządzanie portfelem. Oprócz innowacji w produktach spożywczych ma również doświadczenie w tworzeniu i marketingu produktów cyfrowych (np. aplikacja Coca-Cola App) oraz usług (np. franczyzy).



dr inż. Katarzyna Świąder

Ekspert ds. żywności, międzynarodowy wykładowca akademicki



Specjalista w dziedzinie żywności funkcjonalnej, badań sensorycznych i projektowania żywności z ponad 20 letnim doświadczeniem. Autorka lub współautorka wdrożeń nowych produktów spożywczych na rynku polskim i europejskim, jak również patentów, publikacji, opracowań i projektów. Adiunkt na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Była polskim przedstawicielem grupy roboczej Komisji Europejskiej DG (SANCO) oraz CMDv w Europejskiej Agencji Leków, a obecnie jest ekspertem doradczym Global Harmonization Initiative (GHI). Mentorka i propagatorka zdrowego stylu życia.


Marcin Czarnecki

FMCG Food industry expert, CEO / GM / Interim Manager for Polish & CEE market leaders



Ekspert w dziedzinie zarządzania i rozwoju firm FMCG Food w Polsce i Europie: wieloletni Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny i Członek Rad Nadzorczych firm Raisio Polska, Danone, Bongrain (Grupa Savencia), Rigas Piensaimnieks (Ryga, Łotwa), Grupa Delicpol, Van Pur.

Obecnie Prezes Zarządu Sonko / Grupa Oshee. Współzałożyciel i udziałowiec ProteinRise Sp.z o.o. start upu food-tech oraz MMM ESG Consulting Sp. z o.o. usługi integrujące zrównoważony rozwój ze strategią.