W drugiej edycji Challenge Labs, która odbyła się w 2020 roku, wzięło udział ponad 50 uczestników, którzy podzielni na 9 zespołów wypracowali ciekawe i pomysłowe rozwiązania zdefiniowanych wcześniej wyzwań.
Warsztaty przeprowadzone zostały z wykorzystaniem metodologii Design Thinking i Human Centered Design w formie online.
Pomysł: Bądź Flexi! – to aplikacja, która na podstawie wcześniejszych informacji użytkownika co najcześciej gotuje, podpowie jak zamienić białko pochodzenia zwierzęcego zawarte w posiłkach na roślinne, udzielając wskazówek jak przyrządzić posiłek.
Pomysł: Seria zdrowych gotowych do spożycia wysokobiałkowych produktów stworzonych na bazie białka owadziego i lokalnych surowców.
Pomysł: dystrybutor z produktami sypkimi do sklepów.
Pomysł: automat do zamawiania vege potraw. Na miejscu i przez aplikację mobilną.
Pomysł: ankieta/aplikacja służąca do zebrania preferencji/informacji o stanie psycho-fizycznym konsumenta, na której podstawie zostanie spersonalizowany/doprecyzowany produkt. Appka będzie na bieżąco badać stan konsumenta i modyfikować produkt wraz z biegiem czasu.
Pomysł: vege sosy, które nadają smak produktom osamotnionym w naszej lodówce.
Pomysł: BIOFU to masa wysokobiałkowa, powstała na bazie produkcji mikrobiologicznej. Jest to produkt, na podstawie którego można przygotować wiele dań. Docelowo dostępny w 3 różnych smakach (naturalny, ziołowy, paprykowy) w podzielnych opakowaniach.
Pomysł: aplikacja, która rozwiązuje codzienny dylemat pt. „Co ugotować?”, dzięki opcji wprowadzenia żywności, którą użytkownik obecnie posiada. Po wpisaniu dostępnych produktów, aplikacja wskazuje listę propozycji z bazy przepisów, które można przyrządzić z posiadanych składników.
Pomysł: system usług łączących rolników z konsumentami (głównie restauracjami), dzięki któremu konsumenci potrzebujący dobrej jakości, powtarzalnego produktu w postaci warzyw, mikroliści czy ziół mogą kupować produkty z lokalnych źródeł posiadając wgląd w to jak są one uprawiane.