II EDYCJA


W drugiej edycji Challenge Labs, która odbyła się w 2020 roku, wzięło udział ponad 50 uczestników, którzy podzielni na 9 zespołów wypracowali ciekawe i pomysłowe rozwiązania zdefiniowanych wcześniej wyzwań. 


Warsztaty przeprowadzone zostały z wykorzystaniem metodologii Design Thinking Human Centered Design w formie online. 

Poznaj pomysły z II edycji!

TEAM 1 – Bądź Flexi!

Pomysł: Bądź Flexi! – to aplikacja, która na podstawie wcześniejszych informacji użytkownika co najcześciej gotuje, podpowie jak zamienić białko pochodzenia zwierzęcego zawarte w posiłkach na roślinne, udzielając wskazówek jak przyrządzić posiłek.

TEAM 2 – Bug Bite!

Pomysł: Seria zdrowych gotowych do spożycia wysokobiałkowych produktów stworzonych na bazie białka owadziego i lokalnych surowców.

TEAM 3 – Szybkie – Sypkie

Pomysł: dystrybutor z produktami sypkimi do sklepów.

TEAM 4 – Mix-Me!

Pomysł: automat do zamawiania vege potraw. Na miejscu i przez aplikację mobilną.

TEAM 5 – Ten Blend!

Pomysł: ankieta/aplikacja służąca do zebrania preferencji/informacji o stanie psycho-fizycznym konsumenta, na której podstawie zostanie spersonalizowany/doprecyzowany produkt. Appka będzie na bieżąco badać stan konsumenta i modyfikować produkt wraz z biegiem czasu.

TEAM 6 – Topycha!


Pomysł:
vege sosy, które nadają smak produktom osamotnionym w naszej lodówce.

TEAM 7 – BIOFU

Pomysł: BIOFU to masa wysokobiałkowa, powstała na bazie produkcji mikrobiologicznej. Jest to produkt, na podstawie którego można przygotować wiele dań. Docelowo dostępny w 3 różnych smakach (naturalny, ziołowy, paprykowy) w podzielnych opakowaniach.

TEAM 8 – VEGE HOLIC

Pomysł: aplikacja, która rozwiązuje codzienny dylemat pt. „Co ugotować?”, dzięki opcji wprowadzenia żywności, którą użytkownik obecnie posiada. Po wpisaniu dostępnych produktów, aplikacja wskazuje listę propozycji z bazy przepisów, które można przyrządzić z posiadanych składników.

TEAM 9 – Green Powers FARM

Pomysł: system usług łączących rolników z konsumentami (głównie restauracjami), dzięki któremu konsumenci potrzebujący dobrej jakości, powtarzalnego produktu w postaci warzyw, mikroliści czy ziół mogą kupować produkty z lokalnych źródeł posiadając wgląd w to jak są one uprawiane.